1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира мащабен проект за водния цикъл на град Кърджали

Стартира мащабен проект за водния цикъл на град Кърджали

Снимка:

Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2007–2013 г.”

„Днес правим първа копка на един от тежките и отговорни проекти, които се финансират от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. Това е проект, който съдържа в себе си технологични предизвикателства, има високи цели, предполага отговорно изпълнение и е съсредоточил усилията, труда, желанието за успех на целия екип на община Кърджали и на всички експерти от министерството на околната среда и водите. Поводът, по който съм тук днес, оправдава усилията на всички.” С тези думи министър Искра Михайлова се обърна към присъстващите на церемонията по полагане на първа копка на проекта за водния цикъл на град Кърджали. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” и е на стойност 69,9 млн. лв.

Oт думите на министър Михайлова стана ясно, че повече от 53 000 жители на града ще усетят ефекта от изпълнението на проекта. Над пет хиляди граждани ще имат нова канализационна мрежа, над шест хиляди ще имат рехабилитирана и модернизирана канализационна мрежа.  „Това са цифри, които казани така не значат много, но зад тях стои подобряване на качеството на живот на хората в Кърджали. Това е и смисълът на проекта - да подобрим качеството на живот и състоянието на околната среда.” В заключение министърът се обърна към строителите и изрази надежда строителните дейности да бъдат изпълнени успешно и в срок.

„Със започването на този исторически проект община Кърджали може по-убедително да се нарече европейски град. С него ние изпълняваме един от най-важните критерий за развитие на устойчива и екологична градска среда", каза кметът на град Кърджали Хасан Азис. Той благодари на всички, които са съпричастни към осъществяването на проекта и увери, че през последните години ръководството на общината е положило усилия за подобряване на жизнения стандарт на населението. Кметът се обърна към жителите на града за разбиране и отговорност по отношение на всички неудобства, които ще съпътстват изграждането на проекта.

Реализирането на проекта ще доведе до подобряване състоянието на повърхностните и подземните води и качеството на питейната вода за населението. Ще се намалят загубите на водни ресурси и ще се преустанови замърсяването на водите на река Арда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.