1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира обработката на зелените площи срещу кърлежи и комари в София

Стартира обработката на зелените площи срещу кърлежи и комари в София

Градът е разделен на пет зони териториално, като предимство ще имат зелените площи в детски градини, училища, здравни заведения

В началото на месец май, при благоприятни климатични условия ще започнат обработките срещу кърлежи, бълхи, комари и вредни гризачи в София, съобщиха от Столична община. Ще бъдат обработени паркове, градини и зелени площи, гробищни паркове, дворове на училища, детски и здравни заведения. Общата площ на третираните територии е около 19 000 дка. Обработките ще се извършват с биоцидни препарати – разрешени за употреба в бита и в обекти с обществено предназначение от Министерство на здравеопазването.

Обработките ще започнат в началото на май и ще приключат за около 20-25 дни. Започва се едновременно в различни части - градът е разделен на пет зони териториално, като предимство ще имат зелените площи в детски градини, училища, здравни заведения, детски площадки.  Ще се работи рано сутрин и вечер. Графиците за изпълнение ще се обявяват на сайта на Столична община и в общинските администрации. Третираните терени ще се маркират с табели с информация за вида на използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт. Планирано е да се извършат следните обработки през годината, които ще се съобразят с необходимостта и климатичните условия: - трикратна обработка срещу комари през месеците май, юли, август и септември; - двукратна обработка срещу кърлежи през май и септември; - еднократна обработка срещу бълхи през м. юни и юли; - двукратна обработка срещу гризачи през май и септември, октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.