1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартираха дейности по подобряване на водния режим в Рамсарско място „Езеро Вая“ със средства по ОПОС

Стартираха дейности по подобряване на водния режим в Рамсарско място „Езеро Вая“ със средства по ОПОС

Край него гнездят над 250 вида птици, голяма част от които са записани в Червената книга на България

С официална церемония за полагането на символична „първа копка“, днес беше даден старт на дейностите по подобряване на водния режим и ограничаване на сукцесионните процеси в Рамсарско място „Езеро Вая“. Обектът е в рамките на проект опазване на едни от най-важните влажни зони с международно значение „Комплекс Ропотамо“, „Местност Пода“ и „Езеро Вая”. Проектът е финансиран по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. (ОПОС) и се изпълнява от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

Проектът осъществява мерки от Националния план за опазване на най-значимите влажни зони в България, в това число възстановяване на водния режим, ограничаване на притока на биогени и ограничаване на сукцесионните процеси. С успешното изпълнение на дейностите ще се подобри природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания, и на видове птици, предмет на опазване в мрежата Натура 2000, попадаща във влажни зони с международно значение. Един от етапите от изпълнението на проекта е подобряването на водния режим в Рамсарско място „Езеро Вая“.

Езерото „Вая“ (Бургаското езеро) е най-голямото естествено езеро в България и е част от трите най-значими комплекси от влажни зони за водолюбивите птици по черноморското ни крайбрежие.  Край него гнездят над 250 вида птици, голяма част от които са записани в Червената книга на България. Много от тях са редки за страната и Европа, а девет вида са застрашени от изчезване в световен мащаб. В следствие на дългогодишно натрупване на земни и тинести маси в отточния канал, езеро Вая имаше нарушен хидравличен режим, което доведе до множество бедствени и аварийни ситуации, наводнения в крайбрежния район и смущения в условията на хабитата в резултат на значителното обезсоляване на езерото.

С успешното изпълнение на дейностите по обекта ще се увеличи хидравличният капацитет на отточния канал „Вая - Черно море“, което ще доведе до чувствително намаляване на хидравличния натиск върху езерото, в резултат на което ще се балансира солевият му състав и ще се подобри водният му режим.

„Срещите ми с всички, които се занимават с тази дейност показаха, че този проект е важен за Бургас. Радвам се, че РИОСВ пое ангажимент да бъде бенефициент и да работи за укрепване на тази крехка и трудна за балансиране екосистема между Езеро Вая и Черно море“, коментира Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.

„Този проект е изключително важен. Ние непрекъснато получаваме информация, че Вая боледува, тъй като има завишен приток на сладки води и проблем с вливането на морски води в езерото, което предизвиква и по-високо ниво на заблатяване. Това са мащабни проблеми, изискващи и мащабни решения ио това е първата крачка за решаването им“, каза по време на церемонията кметът на Бургас Димитър Николов.

Срокът за приключване на строително-монтажните работи по рехабилитация на връзката между Черно море и Езеро „Вая“ е 30.09.2023 г.

vaia-burgas

Обща стойност на целия проект е над 8,4 млн. лв., изцяло осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.