1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стопански риболов във водите на Черно море или река Дунав ще могат да извършват само търговски дружества или еднолични търговци

Стопански риболов във водите на Черно море или река Дунав ще могат да извършват само търговски дружества или еднолични търговци

Това предвиждат промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които са внесени от Министерския съвет в парламента

Догодина само търговски дружества или еднолични търговци ще могат да извършват стопански риболов във водите на Черно море или река Дунав, съобщи в. "Стандарт". Това предвиждат промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които са внесени от Министерския съвет в парламента.

Рибарите ще трябва да си направят фирма до 1 г. след приемане на поправките. Целта е да се затегне контролът при плащането на данъци от рибарите, които продават улова си на ресторанти и заведения по морето, гласят мотивите към проекта.

Глобите за незаконен риболов ще скочат двойно. Който мята въдица без билет, ще плаща от 100 до 400 лв. На ден рибарите пък ще могат да занесат вкъщи до 2 кг пъстърва, но не повече от 6 бройки.

Междувременно стана ясно, че рибарските селища във Варна няма да бъдат бутани. За това са се договорили министър-председателят Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кмета на Варна Кирил Йорданов, съобщиха от земеделското министерство. Премиерът и министърът са настояли пред кмета да бъдат преустановени всички действия по премахването на селищата. Кирил Йорданов се е съгласил да не предприема бутането на постройките.

От края на миналата година рибарите са в остър конфликт с общинската администрация във Варна. Тя иска да премахне техните бараки, които се намират на Южния бряг на Варненското езеро. Според общината те са незаконни. Рибарите контрират с твърденията, че земята, където са построили къщите е държавна собственост - на Министерството на земеделието и храните и община Варна няма право върху терена, и че постройките са законни, тъй като селището е определено за такова още през социалистическо време - по други закони и нормативи. Много от бараките са и единствени къщи на рибарите.

Премиерът Борисов и министър Найденов проведоха още среща с председателя на рибния синдикат Емил Милев. Те разговаряха за проблемите със задържания български кораб в Румъния. Двамата застанаха зад исканията на рибарите. Очакваме тези дни Европейската комисия да излезе със становище, заяви министър Найденов. Отделно премиера ще разговаря с румънския си колега и ако няма резултат ще информира председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Настояваме румънската страна да спазва европейското законодателство и да разрешава свободния риболов в общностно-европейските води, каза министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.