1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стойчо Стойчев от БДЗП спечели престижната международна награда Уитли

Стойчо Стойчев от БДЗП спечели престижната международна награда Уитли

Снимка:

Опазването на царския орел продължава да бъде пример за успех в природозащитата

Нейно Кралско височество принцеса Анна връчи наградата Уитли – престижно международно отличие за принос в опазването на природата. Наградата, наричана още "Зеления Оскар" бе присъдена на Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците за неговата работа по опазване на царския орел и неговите местообитания в Югоизточна България. Специалната церемония се състоя в Кралското географско дружество в Лондон.

Стойчо Стойчев е един от осемте призьори от цял свят с най-голям принос за опазване на природата, които ще си разделят парична награда от 280,000 британски паунда, предоставени от Фонда за природата на Уитли (Whitley Fund for Nature) и Fondation Segré. 39-годишният Стойчо е директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е лидер в създаването на стратегия за опазването на последните останали в диво състояние царски орли в Българи.

Благодарение на неговата работа и на екипа от колеги, популацията на царския орел у нас се удвои в последните 10 г. до 25 размножаващи се двойки. Многобройните природозащитни мерки включват сателитно проследяване на млади орли с цел набиране на повече информация за миграцията им, гнездовите територии и навиците на птиците; охрана на най-застрашените гнезда; изграждане на изкуствени гнезда и много работа с местните хора, за изграждане на чувство на гордост и припознаване на този вид птица като емблематичен и важен за хората от региона. Последователните усилия на Стойчо и екипа му доведоха и до успешно партньорство с електроразпределителни компании в България, които отделиха средства за обезопасяване на много километри от тяхната мрежа, за да спрат токовите удари при кацане, които причиняват смъртта на много орли и други едри птици.

Опазването на царския орел продължава да бъде пример за успех в природозащитата, но има и важни политически измерения. Въпреки, че местообитанията на царския орел са формално защитени, тъй като са част от европейската мрежа Натура 2000, приемането на България в ЕС създаде нови и неочаквани заплахи за орлите, тъй като земеделските субсидии стимулираха повсеместно разораване на пасищата, които са основно местообитание за царския орел и лалугерите, с които той се храни. За да разреши този проблем, екипът на БДЗП създаде програма, която позволи на фермерите да получават агроекологични субсидии, ако управляват земите си така, че да опазват орела и лалугера.

Едуард Уитли, основател на Фонда за природата на Уитли коментира: „Ние осъзнаваме, че опазването на дивите животни и растения и на техните местообитания в развиващите се страни не може да бъде успешно без участието на местните общности. Всяка година аз съм поласкан да се срещна с носителите на наградата Уитли. Въпреки че всички те имат големи трудности и предизвикателства в техните страни, тези хора са отдадени с голяма страст на опазването на света край нас и работят с местните хора за постигане на дългосрочни резултати. Наградата Уитли отличава именно тези лидери за техните изтъкнати постижения и ознаменува техните усилия да живеем в един по-добър свят, както за хората, така и за дивите обитатели на планетата“.

Вижте повече за наградата Уитли...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.