1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стратегия за възстановяване на замърсените площи подготвят учени от България и Сърбия

Стратегия за възстановяване на замърсените площи подготвят учени от България и Сърбия

Тя ще е база за разработване на екологични проекти, с които да се кандидатства за финансиране пред ЕС

Стратегия за възстановяване на замърсените от мините в Бор площи от трансграничните територии на България и Сърбия подготвят учени от двете страни. По-голямата част от площите попадат в категорията висок "риск за околната среда", обявиха учените.

В продължение на година учени от Института по биоразнообразие при БАН изследват замърсяването с индустриални отпадъци в землищата на двете крайгранични общини Брегово и Бор. Предстои ново картиране на замърсените територии, съобщи инж. Радостина Христова, цитирана от БНР.

По информация, която имаме по време на нашите наблюдения и проучвания, около 4000 хектара в българска територия е замърсената площ, която е, за съжаление, само в този район, община Брегово е една от най засегнатите, допълни Христова.

По-голямата част от замърсените площи попадат в категорията "висок риск за околната среда", обяви проф. Нешо Чипев. "Главните замърсители са мед, олово и арсен, никел, желязо също", подчерта той.

Подготвяната стратегия ще е база за разработване на екологични проекти, с които да се кандидатства за финансиране пред ЕС. За възстановяване на замърсените територии ще бъдат използвани нови методи, сред които и биотехнологии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.