1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стрес - тестовете на атомните централи в ЕС започват на 1 юни

Стрес - тестовете на атомните централи в ЕС започват на 1 юни

Одобрените критерии за изпитанията на АЕЦ са в три части

Изпитанията за устойчивост на европейските атомни електроцентрали (стрес  - тестове) започват от 1 юни, съобщи днес в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Той посочва, че се предвиждат изпитания за устойчивост при земетресения, наводнения, цунами, студ, горещини. Комбинацията от тези естествени събития върху сигурността на централите ще бъде преценявана поотделно и заедно. Приехме, че на фона на събитията във Фукушима трябва да се предвидят последиците за работата на АЕЦ при всякакви природни бедствия, да бъдат преценени потенциалните рискове при новоизгражданите централи, посочи Йотингер.

Предвижда се също да бъдат проверени използваните в АЕЦ технологии, както и съоръженията за охлаждане на реакторите. По думите на Йотингер, оценката на човешкия фактор за причиняване на евентуалните аварии също следва да бъде обект на внимание, тъй като по негово мнение човешките действия са имали своето влияние в навечерието на събитията в Япония.

По повод предложението централите да бъдат подложени на изпитания и в ситуация на потенциални терористични атаки, през следващите седмици предстои среща с националните ядрени оператори, за да бъде установено коя част от националните власти в ЕС носят отговорност при предотвратяването на подобни събития. Така ще видим дали има възможно решение по този въпрос на европейско ниво, добави Йотингер.

Одобрените критерии за изпитанията на АЕЦ са в три части. Те включват проверка на операторите на централите, при която да бъде установено дали прилагат правилата за работа. След това операторите ще трябва да изготвят доклади, които ще бъдат проверявани от националните компетентни власти. Накрая експертни екипи от страните от ЕС и от ЕК ще проверяват АЕЦ на място, като ще сравняват установеното в централите с данните от изготвените доклади. „Така инспекторите ще проверяват инспекторите“, уточни еврококомисарят по енергетиката.

Той призова и съседни на ЕС страни да се включат в инициативата, която цели да се провери състоянието на атомните централи в Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.