1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строителството в Природен парк „Странжда” е законно

Строителството в Природен парк „Странжда” е законно

Това заявиха от министерството на околната среда и водите

Строителството на 4 декара край село Резово в Природен парк „Странжда” е напълно законно, тъй като е съобразено с действащия Териториално устройствен план на Община Царево, който е одобрен след извършена Оценка за въздействието на околната среда. Това заявиха от министерството на околната среда и водите (МОСВ), пише 3e-news.net.

Миналата седмица от коалицията „За да остане природа в България” предупредиха, че МОСВ е разрешило застрояването на нови 4 декара ливади и пасища край Резово от хора, близки до Йордан Цонев от ДПС.

Природозащитниците се позоваха на Закона за защитените територии, според който в границите на защитените територии се включват гори, земи и водни площи, но не и имоти с вили за лично ползване. Според еколозите липсва оценка на сборния ефект от разрешеното до момента застрояване в природния парк.

В отговора на министерството се посочва, че съгласно Закона за защитените територии (чл. 30, ал. 1) „В границите на природните паркове може да има населени места, селищни образувания и курорти, както и да се осъществяват производства и дейности, които не замърсяват околната среда”. В заповедта за обявяване на ПП „Странджа“ не е въведена забрана за строителство. Строителният режим на териториите в парка е определен в съответствие с териториално-устройствения план на община Царево, който е одобрен след извършена Оценка за въздействието на околната среда, обясняват от министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.