1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Студените зими ще намалеят след 2020 г., летата ще са необичайно горещи

Студените зими ще намалеят след 2020 г., летата ще са необичайно горещи

Учени от БАН изтъкват, че базират прогнозите си на спорната теория, че човешката дейност променя климата

Студените зими ще намалеят след 2020 г., а през 2080-а - най-вероятно ще изчезнат. За сметка на това летата ще са необичайно горещи. Такъв сценарий за развитието на климата по нашите земи е записало Министерството на околната среда и водите. Проектът е качен на сайта на ековедомството.

Става въпрос за Третия национален план за действие по климата до 2020 година. Сценарият, описан в него, е до края на столетието температурата по нашите земи да се вдигне между 2 и 5 градуса. А като доказателство се казва, че 14 поредни години вече има затопляне.

Учените от БАН казват, че са използвали двата най-популярни сценария за емисиите въглероден двуокис в резултат от човешка дейност, за да направят своя модел. "Ще има все така студени зими и много топли зими, ще има студени лета, ще има и много топли, но като средно температурите ще се повишат”, прогнозира доц. Валери Спиридонов.

Повечето компютърни симулации предвиждат до края на века валежите да намалеят с 10 на сто, особено в Източна България. Според сценария през зимата ще ни затрупва сняг и дъжд, а лятото ще е суша. Това има преки икономически последици.

"Друго е да поддържате едновременно готовност и за голяма суша и за големи наводнения, за големи студове и за големи горещини”, допълва още доцентът от БАН.

Всички тези промени не са неизбежни. Учените сами изтъкват, че базират прогнозите си на теорията, че човешката дейност променя климата, а тя е спорна. "Защото това може да е вариация на климата - евентуално повлияна от човека, евентуално - не, защото освен човека има много други фактори като слънчевата радиация, морските течения, които не са добре изучени, многото вулканична дейност...”, посочва още Спиридонов.

И така, хората, които са в кухнята на науката, избягват да правят категорични изводи. Сценарият им обаче е повод политиците да действат. Планът до 2020 година ще въведе съвсем конкретни ограничения за емисиите парникови газове във всички сфери на икономиката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.