1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сухите дърва и висококалоричните въглища замърсяват въздуха по-малко

Сухите дърва и висококалоричните въглища замърсяват въздуха по-малко

Снимка:

Освен това не ощетяват семейния бюджет

Използването на сухи дърва и висококалорични въглища за огрев намалява замърсяването на въздуха. Освен това те не ощетяват семейния бюджет. Това заявиха от Министерството на околната среда и водите

Несъмнено широкото използване на твърдите горива за отопление през зимния сезон е една от основните причини за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха. Измерванията на съдържанието на фините прахови частици в атмосферата показват, че за периода октомври- март превишенията на нормите за чистота на въздуха са с десет пъти повече от тези за апериода април- септември. Това доказва силното влияние на битовото горене през този период.

С близо 40% намаляват вредните емисии при отопление с изсъхнали, а не наскоро отсечени дърва, напомня  Иван Ангелов, директор на дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ в МОСВ. Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда, подчерта още той.

В случай, че са доставени мокри дърва, добре е те да бъдат оставени да изсъхнат по естествен начин или това е около годиниа преди да се горят, напомнят още от министерството. За тази цел положителен ефект има закупуването им през пролетта. Ако това не е възможно, закупената дървесина може да се изсуши за 1-2 седмици на безопасно място около печката или горивната инсталация, съветва Ангелов.

Използването на висококалорични въглища също има положителен ефект върху въздуха- той се замърсява по-малко. Причината- имат ограничено съдържание на сяра и пепел. Макар и да са по-скъпи, отделят повече топлина.

Почистването на комините всяка година също може да намали концентрациите на замърсители в населените места. То подпомага разсейването на изпусканите газове, обясни Иван Ангелов.

Видео по темата, вижте в Agro TV

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.