1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Суша и ерозия настъпват от юг към България

Суша и ерозия настъпват от юг към България

От две години в страната ни се прилага така нареченият хидропосев - метод за борба с ерозионните процеси

Суша и ерозия настъпват от юг към страната, предупредиха експерти на конференцията "Европейски практики за адаптиране към климатичните промени", която се проведе във Варна. За последните 30 години валежите в Кипър са намалели с 20 %, а повърхностните води са се изпарили с 40 %. В страната вече е осъществен проект за добив на питейна вода чрез обезсоляване на морската.

Вече има построен завод за това, в който годишно се инвестират 36 милиона евро. За да предотврати екологични катаклизми, Гърция е вложила в управлението на водите 2,5 милиона евро. Ерозия обхваща все повече райони в Испания, Гърция, Франция и Италия. В България от две години се прилага така нареченият хидропосев - метод за борба с ерозията на почвата. Специална смес от рециклирана хартия, остатъци от дървесина, лепило и биостимулатори за семена се разпръскват с машини.

Методът вече се прилага от техническия университет по скатовете във Варна, както и на терминал 2 на летището в София и в ТЕЦ "Марица Изток 2". България е разработила метод за оценка на риска от наводненията на крайбрежните зони, съобщи Валери Пенчев от Асоциацията за изследване и развитие на Черно море и река Дунав. По този метод се изследва рискът при големи наводнения от щорм, каква собственост е засегната и колко жертви има евентуално. Догодина ще се кандидатства с проект по оперативна програма "Регионално развитие".

В Естония има разработена система за ранно щормово предупреждение. В рамките на стратегия "Европа 2020" ще бъде създаден съюз за иновации, съобщиха от регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна, която бе домакин на конференцията. Съюзът ще е насочен към така наречен умен растеж. Иновациите ще са насочени към особености на отделните райони и максималното използване на ресурсите им при климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.