1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден без тютюнев дим

Световен ден без тютюнев дим

В България международното честване предшества официалната забрана за пушене на обществени места, която ще влезе в сила утре

Близо 30 на сто от гражданите на ЕС  на възраст над 15 години пушат, а 70% от пушачите и бившите пушачи са придобили този навик преди да навършат 30 години. Това съобщи Европейската комисия по повод Световния ден без тютюнев дим днес.

В България международното честване предшества официалната забрана за пушене на обществени места, която ще влезе в сила утре.

Проучване на ЕС сочи, че половината от гражданите на ЕС никога не са пушили, докато пушачите се нуждаят на ден средно от по 14 цигари. Всеки пети пушач през последната година е опитал да зареже цигарите, а общо 60% от тях са правили опити да скъсат с вредния навик.

14% от гражданите на ЕС се оплакват, че през последните 6 месеца са били изложени на дим в ресторанти, а 28 % — в кафенета и барове. Три четвърти от жителите на съюза подкрепят и мерките срещу контрабандата, дори това да оскъпява тютюневите изделия. 

През тази година Брюксел ще промени фокуса на миналогодишната си кампания  "Екс пушачите са неудържими" като вече набляга не на вредните последици за здравето от цигарите, а върху плюсовете да си "екс пушач".

По данни на Еврокомисията 60% от европейците подкрепят въвеждането на ограничения за визуално присъствие на тютюневите изделия, както и използването на привлекателни цветове и аромати за привличането на вниманието към тях. Затова Европейската комисия подготвя предложение за преразглеждане на Директивата за тютюневите изделия, съобщи вчера комисарят по звравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали. 

В София цял ден днес пред Народния театър "Иван Вазов" ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб -  витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта. Гражданите ще могат да получат практически съвети за начини за отказ от тютюнопушене на място и в регионалните здравни инспекции в страната.

Ще бъдат представени рисунки на деца от Международния конкурс за детска рисунка "Не на цигарите!"

В Столичната библиотека на пл. Славейков ще се състои дискусия, на която ще бъде представен опита на други държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето в закрити и на някои открити обществени места.  

31 май е обявен за ден без цигари за първи път през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.