1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден на влажните зони - 2 февруари

Световен ден на влажните зони - 2 февруари

България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Тази година мотото на кампанията е „Влажни зони за нашето бъдеще: Присъедини се!”.

На 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони– Рамсарска конвенция. В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. 

Световния ден на влажните зони традиционно се отбелязва в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и други инициативи.

Във връзка с проявата РИОСВ-Хасково ще проведе информационно-образователна кампания и открити уроци с екоклубовете към ОУ „Л.Каравелов” и Обединени ученически общежития в Хасково.

РИОСВ-Русе също отправя предизвикателство към учениците от областите Русе, Разград и Силистра, да участват в конкурс за изработване на комикс на тема „Истории в езерото.

Край езерото в градинката пред Народния театър в София пък от Сдружение за дивата природа „Балкани“ организират демонстрация. Целта на инициативата е да се обърне внимание на проблема с изграждането на нови малки водноелектрически централи по реките в България.

Тази година всички младежи от 15 до 24 г. възраст ще могат да участват и в международен младежки фотоконкурс на тема „Влажните зони са жизненоважни за нашето бъдеще! Улови това в снимка!”. За целта участниците трябва да публикуват между 2 февруари и 2 март снимка на любима влажна зона на интернет страницата на Рамсарската конвенция за Световния ден на влажните зони на следния адрес:  http://www.worldwetlandsday.org , като наградата е самолетен билет до влажна зона в света по избор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.