1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден на влажните зони

Световен ден на влажните зони

България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Темата за 2016г. е „Влажните зони и нашето бъдеще -  устойчив поминък“.

Темата е избрана за да се акцентира на жизненоважната роля на влажните зони за настоящото и бъдещо благополучие на човечеството и да се насърчи разумното ползване на всички влажни зони. Всички ние зависим от влажните зони за осигуряване на ежедневните ни нужди от вода, но повече от един милиард души на планетата зависят директно от влажните зони за осигуряване на техните приходи от дейности като: риболов, отглеждане на ориз, продажба на вода, транспорт, туризъм, медицина и др. За тях „здравите“ влажни зони са важни за прехраната им и от жизненоважно значение за тяхното благоденствие. Все още обаче, загубата на крайбрежни, морски и вътрешни влажни зони продължава с високи темпове. За последните 40 години приблизително 40 % от влажните зони са деградирали и са с влошени екологични условия.

Световният ден на влажните зони е първият празник за годината от екологичния календар и традиционно се отбелязва в България и в региона с информационни и образователни кампании с активното участие на детски и учебни заведения чрез открити уроци, тематични занимания, изложби, презентации, брошури и други екоинициативи.

За отбелязването на Световния ден на влажните зони тази година се насърчават следните дейности:
• Посетете влажна зона
• Разберете защо влажните зони са изключително важни за поминъка!
• Научете как да ползваме влажните зони „разумно!“
• Организирайте информационно- образователна инициатива!
• Участвайте във фотоконкурс (за младежи между 15-24 г.)!
- Направете снимка от влажна зона в периода 2 февруари - 2 март 2016 г. и публикувай снимката на следния адрес: www.worldwetlandsday.org. Снимката следва да представя как влажната зона осигурява прехрана и устойчив поминък на местното население.

Във връзка с проявата РИОСВ-Хасково кани детските и учебни заведения на територията на областите Хасково и Кърджали да се включат със свои и съвместни образователни инициативи по повод отбелязването на Световния ден на влажните зони!

Влажните зони са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Това са екосистеми, в които водата е основния фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара.Това са:“Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато. Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. През 1971 г. на тази дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони Рамсарска конвенция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.