1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен каталог на животинските и растителни видове

Световен каталог на животинските и растителни видове

Начало на процеса за съхраняване на видовото разнообразие на планетата

Почти 10% от всички животинските видове в света в момента са заплашени от изчезване. Това показаха резулататите от амбициозен проект за изготвянето на каталог на всички животински и растителни видове, включително и тези, които вече са изчезнали, информира британският в. "Таймс". Застрашени са повече от една пета от всички бозайници, 29% от земноводните и 12% от птиците.

Полярните мечки, чийто хабитат е силно засегнат от топящите се ледове и тасманийският дявол са само два от хилядите видове бозайници, птици, влечуги и риби, които са под заплаха от изчезване.

Досега са идентифицирани 1.9 милиона вида, но участниците в проекта смятат, че цифрата може да достигне 11 милиона, понеже голям брой безгръбначни, гъби и други микроорганизми все още нямат имена и не са класифицирани. Само през септември например британски учени откриха 40 нови вида в дъждовните гори в Папуа Нова Гвинеа, включително 16 нови вида жаби, прилеп и гигиантски плъх, който по всяка вероятност е най-едрият вид в света.

Проектът се осъществява с подкрепата на популярния британски естественик сър Дейвид Атънбъро, който за последните 3 години е идентифицирал 114 000 нови вида, включително 8 бозайници. Според изследователя статистически данни от преброяването са крайно необходими за запазване на световното биоразнообразие. Каталогизирането им обаче е само началото на процеса за съхраняване на видовото разнообразие на планетата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.