1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световната банка ще ограничи инвестициите си в нови въглищни електроцентрали

Световната банка ще ограничи инвестициите си в нови въглищни електроцентрали

Мярката е тясно свързан с инициативата „Устойчива енерги за всички“ на ООН

Световната банка ще ограничи инвестициите си в нови въглищни електроцентрали само до “редки случаи” – това предвижда нова енергийна политика, договорена от управителния съвет на организацията.

Финансиране за новостроящи се мощности на въглища отсега нататък ще се предоставя само в страни, където няма „осъществими алтернативи”, според най-новите „Указания за енергиния сектор“ на Банката.

В документа се посочва също, че финансирането на технологии за възобновяема енергия ще включва по-голяма подкрепа за хидроенергийни проекти, за каквито банката спря финансирането през 1990 г.

“Имаме нужда от енергия на достъпни цени, за да сложим край на бедността и за изграждане на споделен просперитет”, заяви председателят на Световната банка Джим Йонг Ким. “Също така ще увеличим усилията си за подобряване на енергийната ефективност и за насърчаване на възобновяемите енергийни източници – в зависимост от нуждите и възможностите на страните.”

Намаляването на подкрепата за въглищата вероятно ще бъде приветствано от активистите, които критикуват Световната банка, че говори за по-амбициозни действия по климата, а същевременно продължава да финансира електроцентрали на изкопаеми горива, които са виновни за повишаването на глобалните емисии. Въпреки това може да се очаква известно чувство на неудовлетвореност заради отказа на банката да въведе пълен мораториум върху финансирането на въглища, пише greentech.bg.

Банката продължава да твърди, че някои електроцентрали на въглища са необходими, за да се осигури достъп до енергия за бедните хора. Затова тя потвърди, че в някои случаи, когато въглищата са най-евтината налична форма на енергия, тя все пак ще ги подкрепя.

В документа се посочва, че докато Световната банка ще положи всички усилия за “намаляване на финансовите и екологичните разходи за разширяване на надеждни енергийни доставки”, но се признава, че “всяка страна ди определя своя собствен път за постигане на енергийните си стремежи.”

Новият документ е тясно свързан с инициативата „Устойчива енерги за всички“ на ООН, която има за цел осигуряването на всеобщ достъп до чиста енергия, удвояване на глобалния темп на подобряване на енергийната ефективност, както и удвояване на дела на възобновяемата енергия в глобален енергиен микс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.