Световната банка сключи с българското правителство споразумения за консултантски услуги за стратегии за водите и иновации

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Българското правителство днес подписа със Световна банка две споразумения за предоставяне на консултантски услуги при разработването на Национална стратегия за отрасъл „Водоснабдяване и канализация” (НСВиК) и на „Стратегия за интелигентна специализация” в областта на иновациите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Споразуменията бяха подписани от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. От името на Световна банка споразуменията бяха подписани от регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Питър Харолд.

И двете споразумения за предоставяне на консултантски услуги са разработени в рамките на Меморандума за разбирателство между Правителството на Република България и Световна банка за партньорство и оказване на техническа подкрепа във връзка с изпълнението на Структурните инструменти на ЕС, подписан през януари т. г. С този меморандум бе подготвена почвата за изключителното по рода си партньорство в областта на знанието между България и Международните финансови институции. В него е предвиден механизъм, позволяващ на българското правителство да използва средства от европейските фондове за покриване на разходите за аналитични и консултантски услуги, предоставяни от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка.

Разработването на Национална стратегия за отрасъл „Водоснабдяване и канализация” и на „Стратегия за интелигентна специализация” ще изиграе важна роля в подготовката България за следващия Програмен период 2014-2020 година. Двете стратегии са крайно необходими, за да бъде даден по-нататъшен импулс в инвестиционните планове на България за сектор „Водоснабдяване и канализация” и изграждане на иновационна инфраструктура.

Целия материал за сключеното споразумение между Световната банка и българското правителство в областта на водите и иновациите четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.