1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световният ден на влажните зони ще бъде отбелязан във Велико Търново

Световният ден на влажните зони ще бъде отбелязан във Велико Търново

Основната цел на кампанията през 2013 година е да се повиши обществената отговорност

Световният ден на влажните зони - 2 февруари, ще бъде отбелязан във Велико Търново, информират от екоинспекцията. Днес експерт от РИОСВ - Велико Търново ще представи пред ученици от 6-ти клас на СОУ „Ем. Станев” 11-те български влажни зони, включени в списъка на Конвенцията за влажните зони, т.нар. Рамсарска конвенция по името на иранския град Рамсар, където е подписана от страните през 1971 г.

През 2013 г. темата на кампанията е „Влажни зони и управление на водите”. Световният ден на 2 февруари ще бъде отбелязан под надслов: „Влажните зони съхраняват водата”. Основната цел на кампанията през 2013 година е да се повиши обществената отговорност за взаимната зависимост между водата и влажните зони, да се акцентира на начини за равномерно, справедливо разпределение на водата между различните заинтересовани страни и да се разбере, че без влажните зони няма да има и вода.

В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 380,2 ха, представляващи 0,32% от територията на страната. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”.

В процес на приемане е нов актуален Национален план за опазване на влажните зони в страната за 10-годишен период (2013–2023 г.). В плана ще бъде включен и списък с влажни зони (около 20 на брой), отговарящи на изискванията на Рамсарската конвенция за влажни зони с международно значение, съгласно критериите на Конвенцията – потенциални Рамсарски места, които в периода на изпълнение на плана могат да се добавят в списъка на Конвенцията – Язовир "Овчарица4, Мандренско езеро, Седемте Рилски езера, Чокльово блато, Язовир "Розов кладенец", Рибарници Орсоя, Комплекс Калимок, Остров Вардим, Крайбрежие Калиакра-Тюленово и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.