1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търговията с редки видове застрашава дивата природа

Търговията с редки видове застрашава дивата природа

За повече от една пета от всички бозайници и за почти една трета от всички земноводни съществува риск от изчезване

Некачествени данни, липса на средства и небрежно прилагане на регулациите на конвенцията за търговия със застрашени видове (CITES) подкопават опазването на дивата природа, като по този начин се увеличава риска от разпространение на вредители и болести. Това става ясно от международно изследване, цитирано от Ройтерс. По конвенцията на ООН се регулира търговията с близо 34 000 вида.

Според изследването на Националния университет на Сингапур и британския университет Oxford Brookes, международната конвенция CITES се нуждае от спешна реформа. "Изследванията на търговията с дива природа са изненадващо малко. За много видове – не само за тигри и носорози, но и за дървета, примати и птици, продавани като домашни любимци – търговията остава най-голямата заплаха", смята Джейкъб Фелпс от сингапурския университет.

Основен проблем е липсата на точни данни за купуваните и продаваните видове, което пречи на властите да вземат адекватни решения за опазване на природата.

За повече от една пета от всички бозайници и за почти една трета от всички земноводни съществува риск от изчезване, пише в Червения списък на застрашените видове на Международния природозащитен съюз (IAC). Унищожаването на местообитания, прекомерния улов и климатичните промени вече са предизвикали най-бързия темп на изчезване на видове откакто преди 65 млн. години са измрели динозаврите.

Преди два месеца светът договори цели за опазване на биологичното разнообразие до 2020 г. по време на конференцията в японския град Нагоя. Биосферата осигурява ценни екосистемни услуги за поддържане на човешкия живот и икономическата дейност. Такива са пречистването на въздуха и водите и предотвратяване на ерозията на почвите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.