1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търсят се доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояд

Търсят се доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояд

Снимка:

Срокът за кандидатстване е до 30 юни 2013 г., уточняват от БДЗП

Вече втора година в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд” се извършва охрана на над 10 гнезда на световно застрашения вид в България. Опитът показва, че периодът около първия полет на малките лешоядчета е особено критичен, тъй като все още неопитните малки могат да паднат от гнездото и да загинат. С цел да предпазим малките египетски лешоядчета от подобна гибел, набираме доброволци за района на Източни Родопи, които да наблюдават гнезда през този критичен за птиците период, уточняват от БДЗП.

Райони: област Хасково и област Кърджали

Период: 15 юли – 15 август 2013 г.

Условия: Поемат се пътни и дневни разходи. Нощува се в палатков лагер или в квартира (ако има такава възможност).

Изисквания: Успешните кандидати трябва да бъдат силно мотивирани, в добро здравословно състояние, с изявен интерес в областта на природозащитата. Кандидатите трябва да имат готовност да прекарат светлата част на деня (понякога при лоши метеорологични условия) в наблюдения и водене на орнитологичен дневник; да спазват методиката и указанията за поведение, както и да имат добри умения за общуване с местни хора в селски райони; навършени 18 години и шофьорска книжка. Желателно е кандидатите да разполагат с бинокъл и автомобил. Други предимства са фотоапарат за документиране на интересни наблюдения, зрителна тръба, опит в природозащитни дейности и орнитологични познания.

Необходими принадлежности: Задължителни са мобилен телефон, раница, дрехи и обувки (2 чифта) за пребиваване на открито, дъждобран, топли дрехи. Силно препоръчителни са бинокъл, палатка (по време на валежи и студено време ще бъде използвана като подслон, а вечер ще се нощува в населено място), шалте, спален чувал и определител на птиците.

Престой: минимум 7 дни (в блок).

Срок за кандидатстване: до 30 юни 2013 г.

Формуляр за участие: линк към формуляра.

За контакти и повече информация:
Владимир Добрев, vladimir.dobrev@bspb.org, тел.: 0878 599 381;
Стоян Николов, stoyan.nikolov@bspb.org, тел.: 0878 599 372

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.