1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търсят се източниците на замърсяване на черноморското ни крайбрежие

Търсят се източниците на замърсяване на черноморското ни крайбрежие

Снимка:

Върховната административна прокуратура e започнала проверка

Върховната административна прокуратура започна проверка за чистотата на морската вода, съобщи вчера, 1 октомври, зам.-главният прокурор Камен Михов. Тя е стартирала преди седмица и се прави за първи път. Провокирана е от оплакванията на хиляди граждани, които твърдят, че морето ни е мръсно. Държавното обвинение изчакало приключването на активния сезон и тогава започнало проверката, защото не искало да прави бомбастични изявления в неговия разгар. „Определено сме обезпокоени от качеството на морската вода”, посочи Михов, цитиран от "Монитор".

За проверката прокурорите са ангажирали РИОСВ, МОСВ, Басейновите дирекции и местните администрации. Търсят се източниците на замърсяване за цялото крайбрежие, защото това всъщност е проблемът. Имаме информация за някои зони, които са по-замърсени”, каза Михов. Възложено е на прокурорите по места да събират информация.

Михов уточни, че проверката е обемна и не могат да се чакат бързи резултати, но до 2-3 месеца прокуратурата ще успее да обобщи крайните данни. Проблемът с капацитета на пречиствателните станции в черноморските курорти все още чака решение, коментират специалисти. Сключените договори с общините за съоръженията са в размер на 1,5 млрд. лв. по Оперативна програма „Околна среда”, но те ще бъдат построени след две години.

Само по Южното Черноморие се изпълняват проекти за 269 млн. лв., но строителството на пречиствателните станции върви мудно или се бави заради сгрешени процедури. В най-напреднала фаза е строежът на пречиствателната станция в Созопол. В Поморие пречиствателната станция ще се разшири и ще поеме и отпадъчните води на бургаския квартал „Сарафово”. Най-сериозен остава проблемът със Слънчев бряг и Равда. Всяка година през лятото недоволни туристи сигнализират, че мърсотията от канализацията се излива буквално на плажа. Разширението на пречиствателната станция в Равда обаче се бави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.