1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тази година завършва десетилетието, което ще се запомни като най-топлото в историята

Тази година завършва десетилетието, което ще се запомни като най-топлото в историята

Снимка:

Това гласи годишният доклад на Световната метеорологична организация за климатичните промени

Тринадесет от най-топлите в историята години са били регистрирани през последното десетилетие и половина, съобщиха от метеорологичната организация на ООН, цитирани от АФП.

Тази година завършва десетилетието, което ще се запомни като най-топлото в историята, гласи годишният доклад на Световната метеорологична организация за климатичните промени и екстремните метеорологични явления.

Данните на Организацията бяха оповестени на конференция в Дърбан, Южна Африка, предава БГНЕС. "Нашият труд доказва недвусмислено, че светът се затопля и че това затопляне се дължи на човешките дейности", подчерта генералният секретар на СМО Мишел Жаро и напомни, че властите трябва да вземат мерки.

"Концентрацията на парникови газове в атмосферата удари нови висоти и много скоростно достига нивата, съответстващи на повишаване на глобалните температури с от 2 до 2,4 градуса по Целзий", отбеляза още той.

След рекордно горещата 2010 г., 2011 г. на този етап е 10-ата най-гореща в световен мащаб от началото на измерванията на световната температура през 1850 г. По-важното е, че това е най-горещата година, съпроводена от проява на "Ла Ниня" - циклично явление, което се придружава от обикновено по-хладни температури, предава БТА.

Друг признак за глобалното затопляне е, че ледниковата маса на Арктика е с втората си най-ниска площ, но с най-ниския си обем откакто се водят наблюдения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.