1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Техника за безопасно косене на тръстика във вода ще се използва за първи път у нас

Техника за безопасно косене на тръстика във вода ще се използва за първи път у нас

Снимка:

Целта е да се поддържат и възстановяват по устойчив начин влажните зони

Специализирана техника за безопасно косене на тръстика във вода ще се използва за първи път у нас. Целта е да се  поддържат и възстановяват по устойчив начин влажните зони – важни местности за много застрашени от изчезване видове.

В рамките на няколко дни ще се случи пилотно окосяване на тръстикови масиви в защитена местност "Пода" и резерват "Атанасовско езеро" край Бургас. Там ще бъдат почистени от тръстика първите един до два хектара за двете защитени територии.

Методът за управление на тръстикови масиви във влажните зони, неприлаган до сега у нас, се провежда от Българско дружество за защита на птиците по проект "Живот за Бургаските езера" към програма на ЕС, пише "Дневник".

"Целта ни е да подобрим състоянието на водоемите в двете защитени територии, като възстановим проточността между откритите водни тела и създадем условия за израстването на повече млада тръстика. Разчитаме, че техниката, която използваме ще ни помогне да премахнем дълготрайно тръстиката от други участъци," разказва Константин Господинов, ръководител на проекта.

Досега премахването на тръстиката в тези зони се правеше основно чрез ръчно косене на тръстиката или в редки случаи чрез удълбаване на местата с помощта на тежка механизация. Опитът, който БДЗП има в стопанисването на защитена местност "Пода" обаче показва, че за места с дълбочини от над 1 метър, тези методи са непрактични и опасни. Става думи за местности с богат жив свят с цел поддържане на местообитанията в благоприятно състояние за техните обитатели – сред тях и много видове водолюбиви птици. За да бъде изпробван новият подход в природозащитата в България, БДЗП наема необходимата техника от чужбина.

Първоначално във влажните зони край Бургас ще бъдат окосени само няколко хектара. Работата ще продължи броени дни, защото започва размножителния сезон на птиците. Водоемите, плътно обрасли с тръстика в защитена местност "Пода" и поддържан резерват "Атанасовско езеро" се използват от много редки и застрашени от изчезване птици, не само като места за строеж на гнезда и отглеждане на малките, но и за хранене и почивка. Два такива вида приоритетни за опазване в Европа са големият воден бик и белооката потапница.

На есен, след приключването на размножителния сезон, БДЗП ще продължи работата със специалната машина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.