1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тексаска фирма се интересува от проучванията за нефт и природен газ в Черно море

Тексаска фирма се интересува от проучванията за нефт и природен газ в Черно море

"Интегрити тауърс" е кандидатствала и за изследване за шистов газ край Нови пазар

Компанията "Интегрити тауърс" (Integrity Towers, Inc.), регистрирана в Тексас, сe интересува от проучванията за нефт и природен газ в участъка от Черно море, за който вчера, 2 ноември, правителството реши да обяви конкурс. Това обясниха за "Дневник" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Тексаската фирма е обявила официално интереса си към "Блок 1-19 Свети Атанас" с писмо до икономическото министерство от май 2010 г. Участъкът, който предстои да бъде проучван, е с площ 1318 кв. км и е разположен в континенталния шелф, на юг от блок "Галата".

Досега компанията няколко пъти е участвала в процедури за търсене на подземни богатства в страната. Българската "Ледербел БГ" беше предпочетена от властите пред тексаската фирма в конкурса за търсене на въглеводороди край Силистар. От икономическото министерство уточняват, че разрешението за "Блок 1-14 Силистар" не е влязло в сила, тъй като се обжалва пред Върховния административен съд.

"Интегрити тауърс" кандидатства и за изследване за шистов газ край Нови пазар, но в крайна сметка правителството реши да даде правата за проучване на друга американска компания – "Шеврон" (Chevron).

Първоначално през 1992 г. са дадени разрешения за търсене и проучване на нефт и природен газ в шест блока на Черно море, припомнят още от икономическото министерство. След приемането на Закона за подземни богатства (1999 г.) са предоставени 9 разрешения за търсене и проучване. От тях в момента действат само две – на британската "Мелроуз рисорсиз" за блок "Галата" и на българската "Проучване и добив на нефт и газ" за блок "Шабла".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.