1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тестват европейските ядрени централи само за устойчивост на бедствия

Тестват европейските ядрени централи само за устойчивост на бедствия

Тестовете няма да се отнасят за поражения, причинени от човека, като например терористични атаки

Тестовете за безопасност в европейските ядрени централи ще се отнасят само за сценарии на природни бедствия, а не за способността им да устоят на удар от самолет, съобщават "Файненшъл таймс" и "Зюддойче цайтунг".

Проектодокументът, подготвен от Асоциацията на европейските ядрени регулатори, споменава единствено необходимостта да се гарантира, че ядрените централи са в състояние да устоят на земетресения, наводнения и други природни стихии.

Както отбелязва "Файненшъл таймс", текстът включва и възможност от прекъсване на електроподаването в ядрените инсталации - както стана в АЕЦ "Фукушима" в Япония след земетресението и последвалото цунами на 11 март.

Но въпреки настояванията на австрийското правителство, природозащитници и някои членове на Европейския парламент, авторите са избегнали споменаването на самолетни катастрофи поради настояването на някои страни членки на ЕС, че тестовете трябва да се отнасят само за природни бедствия, а не за поражения, причинени от човека, като например терористични атаки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.