Тестват европейските ядрени централи само за устойчивост на бедствия

Тестовете няма да се отнасят за поражения, причинени от човека, като например терористични атаки

Тестовете за безопасност в европейските ядрени централи ще се отнасят само за сценарии на природни бедствия, а не за способността им да устоят на удар от самолет, съобщават "Файненшъл таймс" и "Зюддойче цайтунг".

Проектодокументът, подготвен от Асоциацията на европейските ядрени регулатори, споменава единствено необходимостта да се гарантира, че ядрените централи са в състояние да устоят на земетресения, наводнения и други природни стихии.

Както отбелязва "Файненшъл таймс", текстът включва и възможност от прекъсване на електроподаването в ядрените инсталации - както стана в АЕЦ "Фукушима" в Япония след земетресението и последвалото цунами на 11 март.

Но въпреки настояванията на австрийското правителство, природозащитници и някои членове на Европейския парламент, авторите са избегнали споменаването на самолетни катастрофи поради настояването на някои страни членки на ЕС, че тестовете трябва да се отнасят само за природни бедствия, а не за поражения, причинени от човека, като например терористични атаки.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.