1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Товарен кораб с 20 000 литра гориво е потънал в река Дунав

Товарен кораб с 20 000 литра гориво е потънал в река Дунав

От РИОСВ отказват да коментират има ли опаснот от екологична катастрофа

Товарен кораб с 20 000 литра газьол в горивните танкове потъна в Дунав. Инцидентът е станал в лимана на Драгажния флот край Русе, а не в открити води. Плавателният съд, собственост на местна фирма, е превозвал дърва. Потопил се е под вода близо до брега, когато влязъл да разтоварва в регионалното пристанище.

По неофициална информация на борда е имало петима души екипаж, които са успели да се спасят и са невредими. Един от моряците обяснил, че е усетил удар от предмет по корпуса на кораба под водата. След като разтоварили дървата, плавателният съд забил нос в дъното на реката, предаде Стандарт Нюз.

От "Морска администрация" в Русе обясниха, че е назначена експертна комисия, която да разследва причините за инцидента. От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ отказват да коментират има ли опаснот от екологична катастрофа и какви биха били последствията, ако се получи изтичане на гориво в реката.

От Агенцията по проучване и поддържане на Дунав /АППД/ обясниха, че по молба на Морска администрация са осигурили нефтосъбирача „Поморие”. Той бил използван еднократно за събиране на разлив. Втори курс не се е наложил, подчертаха експертите.

Инцидентът е станал още на 9 срещу 10 ноември. Не е ясно обаче защо отговорните институции са го пазили в тайна до днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.