Троян и Априлци ще строят две инсталации за преработка на отпадъците

Снимка:

Съоръженията ще обслужват 35 000 жители

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Троян и Априлци подписаха договор за изграждане на две инсталации за преработка на отпадъци. Едната е за предварително третиране на битови отпадъци, а другата – компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци. Съоръженията ще обслужват 35 000 жители.

„Този проект е изключително важен за нас. Благодарим на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, с който работим в екип за националния интерес“, каза на церемонията по подписването кметът на Троян Донка Михайлова. Министър Димов увери, че ползотворната работа ще продължи и занапред и пожела успех на проекта.

Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци ще е с капацитет 6300 тона годишно. Ще бъде изградена и необходимата съпътстваща инфраструктура към площадката. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени отпадъци е проектирана с капацитет 2200 тона годишно. По проекта ще се осигури необходимото оборудване, съоръжения и техника за разделно събиране на зелените отпадъци, вкл. специализирани автомобили за тяхното събиране.

Безвъзмездната финансова помощ от ОП „Околна среда 2014-2020“ е 4,6 млн. лв. Общият размер на инвестицията по проекта е в размер на 6,2 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 21 месеца.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.