1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тройната коалиция е заменила 27 хиляди декара гори

Тройната коалиция е заменила 27 хиляди декара гори

Това показват данни от проект на национална стратегия за развитие на горския сектор в България за периода 2013-2020 г.

27 710 декара гори са били заменени от 2006 до 2012 г., показват данни от проект на национална стратегия за развитие на горския сектор в България за периода 2013-2020 г. Реално обаче това са заменки, правени основно до 2009 г., когато бяха забранени от правителството на ГЕРБ. Срещу тези 27 710 декара държавата е получила 88 620 декара частни гори. За държавните гори е доплатено и с още 16 млн. лв. На пръв поглед изглежда изгодно, но всъщност истинската цена на заменените имоти е далеч по-висока.

Според данните, които Мирослав Найденов изнесе в началото на тази година, от 2003 г., когато промяна в Закона за горите дава възможност за замяна, до забраната, са извършени 193 заменки с обща площ 33 000 дка. Това значи, че за 3 години до 2006 г., по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, заменените апетитни терени около морето и големи курорти, са около 6 хил. декара, пише "Сега".

Казусът със заменките на горски територии стигна и до Европейската комисия, която вкара страната ни в наказателна процедура. Възможните решения са три. Първото е България да бъде оправдана, второто - да започне съдебна процедура, а третото - ЕК да установи, че е налице нерегламентирана държавна помощ. В третия вариант страната ни ще бъде глобена с разликата между пазарната и административно определената цена. Така ЕК ще задължи държавата да си върне или терените, или помощта от собствениците на заменените терени заедно с лихвите за целия период на нарушението. Обект на разглеждане от ЕК са 147 от направените 193 заменки, тъй като Брюксел се интересува единствено от тези, извършени след 1 януари 2007 г. За 15 от тези 147 горски терени е направена промяна на предназначението и са реализирани инвестиционни намерения.

Бездействие

Въпреки че скандалът около заменките бе един от основните лостове в предизборната им кампания през 2009 г., ГЕРБ не намериха волята да ги развалят. В началото на тази година, след като медиите отново вдигнаха шум около очакваната глоба от ЕК, от земеделското министерство обясниха, че търсят решение. Тогава бе обявено, че се подготвят промени в законодателството, с които да се даде възможност държавата да потърси разликата между платената цена при заменките и реалната пазарна стойност. Дни по-късно правителството подаде оставка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.