1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Труд": ДФЗ е допуснал нарушения, свързани с евросубсидиите за ниви

"Труд": ДФЗ е допуснал нарушения, свързани с евросубсидиите за ниви

Одит на Европейската сметна палата отчита измами

Държавен фонд “Земеделие” не само не е забелязал измами с двойно деклариране на едни и същи ниви от различни земеделци за евросубсидии, но дори в нарушение на закона е помогнал те да получат пари от ЕС. Това пише в одит на Европейската сметна палата. Констатацията за България е, че работата на сертифициращия орган по земеделските програми - външна фирма, наета от Фонда, е незадоволителна.

“В случай на деклариране на една и съща площ от двама земеделски производители Разплащателната агенция на България (Фонд “Земеделие” - б.а.), в нарушение на законодателството на ЕС, е заменяла площта, декларирана от един от земеделските производители, с еквивалентна по размер недекларирана площ, намираща се в друга част от референтния парцел”, пише в одита.

Там се казва още, че в България сертифициращият орган е възложил повторни проверки на декларираната земя на друга външна фирма. В някои случаи обаче той неправилно е оценил допустимоста за подпомагане.

За последно на 17 май 2013 г. Брюксел наложи 15 млн. евро глоба на България заради неправомерно раздадени субсидии за 2009 г. Причината бяха грешки в картата, заради които неправомерно са субсидирани парцели. При тройната коалиция картата не бе актуализирана, въпреки че имахме ангажимент към Брюксел.

Санкцията е наложена след симулационна процедура, при която се съпоставя новата карта на нивите, изработена през 2011 г., с тази, по която са раздавани субсидии през 2009 г. Заради евросубсидиите България беше глобена с 49 млн. лв. за 2008 г. и с 40 млн. лв. за 2007 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.