1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цената на екоенергията може да се изравни с конвенционалната до 2017 г., сочи доклад на ООН

Цената на екоенергията може да се изравни с конвенционалната до 2017 г., сочи доклад на ООН

Почти покрихме целта си и се нуждаем от стабилни изкупни цени, твърдят експерти на международната организация

Цената на екоенергията от слънцето може да се изравни с тази на електричеството, произведено от конвенционални източници до 2017 г., сочи доклад на ООН, цитиран от онлайн изданието EurActiv. Мрежовият паритет обаче може да бъде застрашен от несигурността на пазара по отношението на преференциалните изкупни цени, предупреждават експерти от Междуправителствения панел по климатичните промени към ООН.

Тези цени позволяват на новите ВЕИ индустрии да се конкурират с електроенергията от изкопаемите горива, като за целта получат до 10 пъти по-големи държавни помощи. Цените на екоенергията ще се изравнят най-бързо до към 2015 г. в Испания, Италия, Франция, Германия. Постигането на паритет на територията на ЕС се очаква до пет или шест години. За да стане това обаче, експертите призоваха правителствата да не променят ВЕИ политиките си. Почти покрихме целта си и се нуждаем от стабилни изкупни цени, твърдят експерти на международната организация.

През 2007 г. европейската PV технологична платформа прогнозира, че мрежовият паритет ще се постигне в по-голямата част от ЕС едва през 2020 г. Европейската фотоволтаична асоциация направи тогава същата прогноза.

Растежът на фотоволтаичната индустрия изненада много наблюдатели въпреки орязването на националните субсидии, които сериозно разтревожиха пазара в някои европейски страни и накараха много от инвеститорите да потърсят възможности на възникващите пазари.

Европейските страни не трябва да забравят ангажиментите си за постигане на заложените ВЕИ цели, когато вземат подобни решения, припомни преди време Кони Хедегар, еврокомисар по климата. "Страните членки трябва да внимават да не направят нищо, което просто ще накара хората да се страхуват да инвестират в тази област", каза още тя. "Това не е в интерес на никого."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.