1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени искат забрана на цигарите с филтър

Учени искат забрана на цигарите с филтър

Фасовете са се превърнали в част от пейзажа

За пълната забрана на цигарите с филтър призовават британски и американски учени. Според техните изследвания ползата от филтрите е нулева, докато вредите за околната среда са огромни.

Фасовете по тротоарите, плажовете и край железопътни линии, по паркинги и стадиони са се превърнали в част от пейзажа. Всеки ден хората по света изхвърлят близо 10 милиарда изпушени цигари извън предвидените за това пепелници и кошчета за боклук. Отпадъците от филтрите представляват огромен проблем, най-вече заради пластмасите, използвани за производството им. Затова учените от Сан Диего и Лондон призовават за тяхната забрана. Данни на Световната здравна организация доказаха, че две трети от фасовете се изхвърлят на земята, 10 милиарда пъти на ден.

Първите цигари с филтър се появяват през 50-те години на миналия век като реакция на тютюневата индустрия на научни изследвания за рисковете от пушенето. В тогавашните реклами на потребителя се внушаваше, че филтърът прави пушенето по-безвредно, тъй като задържа част от катрана. Според учените този аргумент е несъстоятелен от съвременна гледна точка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.