1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени разработват нова технология за получаване на електричество от растения

Учени разработват нова технология за получаване на електричество от растения

Снимка:

Флората е развила способността да оползотворява по един невероятно ефективен начин слънчевата енергия

Специалисти от университета в Джорджия се учат от майката природа в разработването на нова технология за получаване на електричество от растения, съобщи ЮПИ.

Слънцето е най-щедрият източник на енергия за нашата планета и флората е развила способността да я оползотворява по един невероятно ефективен, стопроцентов начин. За всеки фотон светлина, който улавят растенията, те произвеждат равно количество електрони и хората, ако могат да конвертират дори и една част от това електричество, ще получат забележителни резултати, пише БТА.

За сравнение - фотоволтаичните панели усвояват едва 12-17 процента от получената слънчева светлина и я превръщат в електрически ток. По време на фотосинтезата растенията използват слънчевите лъчи, за да разделят водната молекула на атоми от водород и кислород.

При този процес се отделят електрони, които се използват от растителното царство за производството на захари, нужни за храна и растеж на клетките. "Ние разработихме метод, при който успяваме да уловим електроните, но преди да са се превърнали в захари", заяви един от авторите на разработката, проф. Рамарая Рамасами.

При новата технология изкуствено се разделят структурите, отговорни за улавянето и складирането на енергията на Слънцето. Те се свързват с проводници, които извеждат електричеството. "Открихме много важни неща в този процес и въпреки че получената енергия е малка, резултатите ни са впечатляващи", коментира проф. Рамасами.

"Преди 30 години и водородните горивни клетки не се смятаха за надеждни, а днес вече захранват с електричество автомобили, автобуси и дори цели сгради. Чистата енергия е заветната цел на това столетие. Нашият метод ще залегне в основата на генерирането на по-чиста енергия, използвайки системи, вдъхновени от растенията", продължава още специалистът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.