1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени създадоха месо от растения

Учени създадоха месо от растения

Първият подобен продукт може да се появи на трапезите до една година

Вегетарианско месо - така може най-лесно да се опише последната алтернатива на месото, създадена от молекулярен биолог в Станфордския университет. Очаква се тя да бъде достъпна още в края на тази година - за тези, които не искат да чакат месото от лабораторна епруветка, което ще е много по-скъпо. Учените търсят нови и нови заместители на месото предвид нуждите на увеличаващото се човечество от храна, особено от месо.

Според изчисленията консумацията на месо ще се удвои до средата на века, напомня "Лайв сайънс". Първият подобен продукт, който може да се появи на трапезите до една година, пресъздава напълно вкуса, тъканта и хранителните качества на животинските продукти, пише vesti.bg.

Разполагаме с цял клас продукти, които нямат равни на себе си и просто не се отличават по никакъв начин от обикновеното месо, твърди биологът Патрик Браун. От пет години насам той се е посветил изцяло на амбицията да намери алтернатива на животновъдството, което определя като "неефективна технология на хиляди години" и "най-голямата екологична катастрофа".

Според него ако се отглеждат по-малко животни, ще се ограничи рискът от предаване на болести от тях върху хората, ще отпадне нуждата от земи за пасища, ще се спестят много растителни посеви, които иначе се дават за храна на животните вместо на нас, и т.н.

Ще има огромна полза, ако насочим усилията си към превръщането на евтините, изобилни и устойчиви растителни култури в богати на хранителни вещества и по-специално на протеини "месни" продукти, които хората консумират именно заради тези им качества, смята Браун. За биолога това е по-важно от изобретяването на устойчиви и възобновяеми енергийни ресурси или на икономични автомобили.

Досега други учени са пробвали да решат проблема чрез създаването на месо в лаборатория посредством стволови клетки, на принципа, на който се "отглеждат" цели човешки органи и тъкани. Проблемът е, че засега цената на тази алтернатива остава доста скъпа.

В Айндховендския технически университет в Холандия учени, ръковеодени от Марк Пост, се опитват да създадат няколко хиляди парченца лабораторно месо, които да "сглобят" в цял хамбургер. Пост обаче признава, че е впечатлен от идеята на Патрик Браун и че тя е много по-икономична.

Едно от предизвикателствата пред Браун със сигурност е привличането на онези, които не приемат и днес съществуващите заместители на месото за вегетарианци.

Миналата година японски учени от лабораторията "Окаяма", съобщиха, че вече са създали храна от... човешки екскременти. Изследователите са синтезирали месо от протеините и другите хранителни вещества, които се съдържат в тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.