1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ученици подеха акция за спасяване на кестените в Павликени

Ученици подеха акция за спасяване на кестените в Павликени

Кампанията ще продължи и през следващите месеци

Акция за спасяване на кестените в Павликени подеха учениците от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски" в града. Те са закупили и поставили върху дърветата специални капсули с феромони за борба с листоминиращия молец, който вреди на кестените в цяла Европа. С инициаитвата си младежите искат да убедят повече от своите съграждани за значението на борбата с вредното насекомо за спасяване на многогодишните дървета. Учениците са от клуб „Да докоснем природата", създаден по проект „Успех" на училището. Те са от 10 и 11 клас и изучават специалност „Горско и ловно стопанство", предаде Дарик радио.

Първоначално децата ще третират между 20 и 25 от кестените в града. Вчера те показаха как се приготвя капана за молци, който се закачва върху дървото. В пластмасова бутилка се изрязват отвори, напълва се с вода до половината и вътре над водата се закачва едно хапче феромон. Това е женски хормон, чиято миризма привлича мъжките индивиди. Те влизат в бутилката, крилцата им се мокрят от водата и не могат да излетят отново. Така приготвеният капан е безвреден за природата и за човека. Необходимо е капсулата в него да се сменя три пъти през един месец. Затова младите хора призоваха своите съграждани да „осиновят" по едно дърво и да се грижат за него.

Акцията на младежите е подкрепена от кмета на града инж. Емануил Манолов, който потвърди ангажиментите на местната власт към зелените площи и парковете в града. Кампанията ще продължи и през следващите месеци. През есента учениците ще организират събиране и заравяне на окапалите листа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.