1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Улично осветление от слънчева светлина

Улично осветление от слънчева светлина

В селищата на Кайнарджанска община ще бъдат монтирани 486 соларни осветителни тела

Около два милиона лева ще бъдат изразходени за изграждане на система за улично осветление, използваща слънчева енергия, в Кайнарджанската община, съобщи заместник-кметът на общината Дафинка Станева, цитирана от БТА. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони. В селищата на общината трябва да бъдат монтирани 486 соларни осветителни тела.

Според специалистите това ще даде възможност за значително намаляване на разходите за електроенергия. С инвестицията се компенсират разходите за поддръжка на уличното осветление. Соларните улични осветителни тела не се нуждаят от подземни кабели. Акумулират енергия през целия ден и автоматично се включват при свечеряване. Модерни са като дизайн и лесно се монтират. Новите осветителни тела могат да работят и при неблагоприятни атмосферни условия. Не задържат сняг и прах, имат дълъг експлоатационен срок, не съдържат токсични вещества, не оказват вредно въздействие върху околната среда.

Около 900 хиляди лева по оперативната програма "Регионално развитие" ще бъдат вложени през тази година и за въвеждането на мерки за енергийна ефективност в образователна инфраструктура на Кайнарджанската община. В детски и учебни заведения ще бъде направена топлинна изолация, ще се подменят дограмата и осветителните тела, ще се реконструират отоплителните инсталации. Очаква се спестената електрическа и топлинна енергия в различните сгради да варира между 74 и 88 на сто. Договорите за двата проекта бяха подписани в края на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.