1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Успешен сезон за водолюбивите птици на остров Персин отчетоха от БДЗП

Успешен сезон за водолюбивите птици на остров Персин отчетоха от БДЗП

Снимка:

С изключително висока численост за страната са се откроили белобузите рибарки - над 220 двойки и черновратите гмурци - около 10 двойки

Успешно приключи размножителният сезон за водолюбивите птици в блатата на остров Персин. За разлика от миналата година, когато през месец юли влажната зона беше пресъхнала, през 2012 г. водното ниво се задържа, което е причината за големия брой водолюбиви птици, които регистрираха екипите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Дейностите по мониторинга са важна част от дарителския проект на ДПП „Персина”, изпълняван от БДЗП – „Спасяването на Пеликана”, казаха от дружеството. Проектът е класиран на първо място и награден от Дарителската програма на Мото – Пфое за опазване на природното и културното наследства на България – 2011.

По думите на експерти от БДЗП и през тази година блатата на остров Персин са се утвърдили като един от най-значимите комплекси от влажни зони по поречието на река Дунав.  С изключително висока численост за страната са се откроили белобузите рибарки - над 220 двойки и черновратите гмурци - около 10 двойки.

По време на проучването екипи на Българско дружество за защита на птиците са наблюдавали неколкократно един от символите на влажните зони по река Дунав – къдроглавия пеликан. Именно с цел стимулиране към загнездване, през 2010 год. бе изградена изкуствена платформа за този световно застрашен вид в блато Песчина, но поради ниското ниво на река Дунав и липсата на вода във влажната зона в началото на месец март и през тази година пеликаните не успяха да „открият” своя нов дом.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.