1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Установена е кражба на оборудване за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“

Установена е кражба на оборудване за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“

РИОСВ – Русе сезира компетентните органи

Откраднати са елементи от изградената система за видеонаблюдение на територията на Поддържан резерват „Сребърна“. Това установи охраната на защитената територия при ежедневните обходи. Откраднати са три камери и соларен панел. Таблото е разбито и са нярязани кабелите. Участъкът, в който е констатирано престъплението е северния шлюз на захранващия канал на езерото. Той е отдалечен от туристическите маршрути.

РИОСВ – Русе сезира компетентните органи. Подобни посегателства хвърлят сянка върху усилията на инспекцията да подобри управлението на защитената територия в навечерието на приключване на процедурата за обявяване на резервата „Сребърна“ за биосферен парк, съгласно новите критерии на UNESCO.

Системата за видеонаблюдение и много други дейности са изпълнени  по проект „Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват „Сребърна” и резерват „Бели Лом”. Той приключи през 2015 г. и беше финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013”, Приоритетна ос 3 – „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.