1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Установиха незаконна сеч на букови дървета край Златица

Установиха незаконна сеч на букови дървета край Златица

Граждани констатираха бракониерство в полите на Стара планина

Инспекция на Кризисен щаб Златица, съставен от активисти и доброволци на неправителствени организации на Коалиция за устойчиво развитие, установи 40 прясно отсечени букови дървета около хижа „Свищи плаз” край Златица.

Това е поредното констатирано от гражданите грубо бракониерство в полите на Стара планина, при пълното отсъствие на контрол и възмездие от страна на местните власти и държавния контролен орган. Кризисният щаб поиска пълно разследване, публично оповестяване на резултатите и наказание за виновните - от община Златица, ИАГ, МОСВ и МВР.

Според екоактивистите, прокламирането от българските власти на европейските ценности – за опазване на хабитатите в защитените зони, за развитие на европейската екологична мрежа НАТУРА, за борба с климатичните промени, са в противоречие и дисонанс с пълната незаинтересованост, която те демонстрират спрямо унищожителите на биоразнообразието, при положение, че за лошите екопрактики страната ни получава вече трета година европейски субсидии, които потъват само в бюрокрацията на администрацията.

Единствено гражданската активност на местните общности и заинтересованите групи на влияние – пенсионери, деца и ученици, хора в неравностойно положение – е в синхрон с глобалните инициативи на ООН и Европейската агенция по околна среда за залесяване, за борба с опустяването, за намаляване на влиянието на човешката дейност върху компонентите на околната среда. Разбиране, подкрепа и мотивация за автентичната природозащитна дейност на гражданите все още няма от страна на българската публична администрация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.