1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Устойчиви на мечки контейнери за смет в община Смолян

Устойчиви на мечки контейнери за смет в община Смолян

Те ще бъдат предоставени от Сдружение за дива природа „Балкани" и Българска Фондация Биоразнообразие

Сдружение за дива природа „Балкани" и Българска Фондация Биоразнообразие ще предоставят на община Смолян контейнери, съоръжени с механизъм срещу отваряне от животни, известни още като „устойчиви на мечки контейнери за смет". Това ще е първият опит за въвеждането на подобни контейнери в България, с цел предотвратяване на навлизане на мечките в обитавани от хора зони, съобщи Дарик.

Мястото е избрано, тъй като предварителен анализ показа, че областта е сред местностите с най-висок риск от привикване на мечки към човешките отпадъци. Предстои въвеждането на общо 20 мечкоустойчиви контейнери.

Поставянето им е част от дейностите по проект „Опазване на дивата коза и кафявата мечка в България (извън териториите на национални и природни паркове и резервати и подържани резервати) чрез изпълнение на компоненти на плановете за действие за дивата коза и мечката в България", иницииран от Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа "Балкани", Ловно рибарско дружество Девин и РИОСВ Пазарджик и финансиран по Оперативна програма "Околна среда".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.