1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Утре съдът разглежда правителственото решение за Пирин

Утре съдът разглежда правителственото решение за Пирин

Природозащитниците спечелиха делото на първа инстанция през юли 2018 г.

В четвъртък, 15 ноември 2018 г. от 9 часа ще се проведе заседанието на втората и последна инстанция на Върховния административен съд по делото на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ срещу правителственото решение срещу Пирин от декември 2017 г., предизвикало ежеседмични шестмесечни протести в София и други общо 50 града в България и чужбина.
 
Природозащитниците спечелиха делото на първа инстанция през юли 2018 г. Граждани организират през социалните мрежи мълчаливо присъствие утре в сградата на съда на бул. Александър Стамболийски 18 в София.
 
Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението на правителството от декември 2017 г. за промени в действащия план за управление на Национален парк Пирин, които отвориха за застрояване до 48% от парка. Решението на съда на първа инстанция е в унисон с европейските директиви. То показва, че гражданите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни протести в защита на Национален парк Пирин в България и по света.
 
Какво се казваше в решението на съда на първа инстанция?

  • Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии. Т.е. няма как да строят ски курорти в националните паркове.
  • Строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии.
  • Преди промените в плана за управление на Национален парк Пирин да бъдат приети от Министерски съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка.

Правителството обжалва на втора инстанция това решение на съда, което само по себе си е скандално, припомнят природозащитниците.
 
Това е второто дело тази година, което коалицията „За да остане природа в България“ печели в защита на Национален парк Пирин. През април 2018 г. съдът отмени решение на министъра на околната среда и водите от март 2017 г. актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Промените във въпросната актуализация предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк. Делото се гледа на втора инстанция през септември 2018 г. след обжалване от страна на екоминистерството и се очаква всеки момент да излезе окончателното решение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.