1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличава се броят на европейците, които не пестят енергия

Увеличава се броят на европейците, които не пестят енергия

Това са някои от основните изводи в проучване на Евробарометър за обществените нагласи спрямо енергийната политика на ЕС

Повечето граждани на Европейския съюз (ЕС) избират мерки за пестене на енергия, които не се отразяват сериозно на доходите им. Докато доста европейци намаляват потреблението си на енергия за осветление, отопление и климатизиране, малцина са тези, които решават да инвестират в по-добра топлоизолация на дома или в нова по-екологична кола. Това са някои от основните изводи в проучване на Евробарометър за обществените нагласи спрямо енергийната политика на ЕС, поръчан от Европейския парламент. Авторите на изследването предупреждават, че при анализирането на резултатите трябва да се отчитат особеностите на периода, в който то е проведено – сурова зима, продължаваща икономическа криза и високи цени на хранителните стоки и горивата.

Европейците са променили своето отношение към употребата на енергия най-вече в собствените си домове. От 2006 г. досега те са намалили с 55% енергията за осветление и с 43% за отопление или климатизиране. В същото време обаче все по-малко хора влагат пари в скъпоструващи енергоспестяващи мерки. 19% от запитаните са инвестирали в топлоизолация на своя дом срещу 20% през 2006 г. Едва 6% от европейците са си купили по-екологична кола, докато през 2006 г. те са били 8%.

През последните години много страни от ЕС въведоха мерки за насърчаване на скъпи енергоспестяващи технологии  – данъчни облекчения, еднократни помощи и др. Техният ефект  обаче е значително по-малък от очакваното заради последствията от икономическата и социална криза в Европа, отчитат авторите на доклада.

От него става ясно, че жителите на Балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, заедно с тези на Словения и Словакия, притежават най-добре изолираните къщи. За сметка на това хората в южноевропейските страни почти не са променили отношението си към енергийната ефективност на сградите, в които живеят.

Увеличава се броят на европейците, които не правят нищо, за да пестят енергия. Ако през 2006 г. те са били 17% от запитаните, то през миналата година те са вече 22%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.