Увеличеното търсене на палмово масло е вредно за природата

Снимка:
Увеличава се глобалното потребление на палмово масло, въпреки европейските усилия до 2030 година да се спре употребата му за производството на биогорива. Това се казва в анализ на германска природозащитна организация.
 
В момента нараснало търсене на палмово масло се наблюдава най-вече в Индонезия. По-големи количества соево масло се търсят от Бразилия и авиацията, се казва в доклада, който разглежда различни сценарии за потреблението на двата вида растителни масла до 2030 година, както и свързаните с това последствия за околната среда.
 
Природозащитници смятат, че двете суровини крият големи косвени рискове за природата, основно заради изместваните от тях традиционни земеделски култури. Когато на една нива, ползвана за отглеждането на храни, се посее соя за биогориво, или се засадят палми, пшеницата и царевицата се прехвърлят на нови площи, добити чрез изсичане на гори или пресушаване на влажни зони. Така се губят ценни земи и растения, които задържат въглеродния диоксид. В крайна сметка вредните емисии са повече, въпреки че биогоривата имат за цел да опазят климата, посочват екоактивистите.
palmoil
При такова развитие увеличеното производство на палмово и соево масло ще доведе от потребление на 61 милиона тона биогорива годишно, т.е. 6 пъти повече, отколкото в момента. Изчисленията сочат, че за това ще са необходими нови площи в размер на над 5 милиона хектара, получени чрез изсичане на гори.
 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.