1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кръгла маса „Борба с климатичните промени“ по изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН се проведе в МОСВ

Кръгла маса „Борба с климатичните промени“ по изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН се проведе в МОСВ

Участниците в кръглата маса представиха детайлна информация за реализираните проекти и предприетите мерки за постигане на целта за борба с климатичните промени

В Министерство на околната среда и водите се проведе кръгла маса „Борба с климатичните промени“. Събитието се организира в рамките на подготовката на Втори доброволен национален преглед за изпълнението в България на Целите за устойчиво развитие (ЦУР) по Програмата за устойчиво развитие на ООН за периода до 2030 г. Подготовката започна през март 2024 г., а резултатите ще бъдат представени на Политическия форум на високо ниво на ООН през юли 2025 г.

На кръглата маса беше направен преглед на изпълнението на Цел 13 „Предприемане на спешни действия за борба с изменението на климата и неговите последици“ и бяха обсъдени бъдещи действия и решения за преодоляване на предизвикателствата по тази цел.

Участие взеха представители на МОСВ и Националния институт по метеорология и хидрология, Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на образованието и науката, Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването, Националния статистически институт, Блулинк/Коалиция за климата, Института по електрохимия и енергийни системи и Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Участниците в кръглата маса представиха детайлна информация за реализираните проекти и предприетите мерки за постигане на целта за борба с климатичните промени. От голямо значение в настоящия период е извършената работа по идентифициране, оценка и адресиране на ключови климатичните рискове, включително създаването на 8 системи за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер, поддържани от НИМХ.

Отражение за намаляване на емисиите и адаптация в градската среда имат фактори като подобряване на обществената, транспортната и жилищната инфраструктура, както и целенасочената работа за адресиране на енергийната бедност посредством наличните програмни инструменти на ЕС, беше отчетено в дискусиите.

Повишаване на знанието на българските граждани и капацитета на институциите и местните власти е важна мярка за постигането на целта, за което бяха представени като ключови редица образователни и приложни проекти и кампании, насочени към училища, университети и общини и подкрепени от оперативните програми, националните научни програми, Националния доверителен екофонд и гражданския сектор.

Представителите на Министерския съвет споделиха допълнителна информация по процеса на докладване към ООН за всички 17 Цели за устойчиво развитие и представиха конкурса за добри практики при изпълнението им, който остава активен до 15 май т.г.: https://www.strategy.bg/Publications/View.aspx?lang=bg-BG&categoryId=&Id=388&y=&m=&d=

Обобщени данни за изпълнението на всички Цели за устойчиво развитие на ООН са налични и на сайта на Националния статистически институт:

https://www.nsi.bg/bg/content/19408 цели-за-устойчиво-развитие-2030

Доброволните национални прегледи насърчават споделянето на добри практики, политическия диалог, мобилизирането на ресурси и интегрирането на ЦУР в националните политики за развитие, като по този начин допринасят за постигането на целите до 2030 г. Програмата за устойчиво развитие за периода до 2030 г. „Да преобразим света“, приета през септември 2015 г.  от Общото събрание на ООН, обхваща 17 Цели за устойчиво развитие и 169 подцели към тях.  МОСВ е водеща институция за България по изпълнението на цел 13 „Предприемане на спешни действия за борба с изменението на климата и неговите последици“ и цел 14 „Опазване и устойчиво използване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.