1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличил се е обемът на прясната вода, която реките доставят до Арктика

Увеличил се е обемът на прясната вода, която реките доставят до Арктика

Експертите са заключили, че основната причина за увеличаването на оттока е в количеството на валежите

Обемът на прясната вода, която реките доставят до Северния ледовит океан се е увеличил с 10% през последните 60 години. Това може да доведе до преструктуриране на системата на притоци в Арктика. Международен екип от учени от САЩ, Китай, Германия, Япония и Великобритания са установили, че през последните 60 години в басейна на Арктика оттока се е увеличил с 10% до около 1.7 кубични километра годишно, което е еквивалентно на обема на водата в езерото Онтарио в Съединените щати, съобщава РИА Новости.

Учените са изследвали различните причини, които могат да доведат до повишен отток, сред които ускоряването на топенето на замръзналата земя в полярните региони на планетата. Въпреки това, експертите са заключили, че основната причина за увеличаването на оттока е в количеството на валежите, отбелязва агенция КРОСС.

Според изследователите, увеличаването на притока на прясна вода може непредсказуемо да промени системата от течения в Северния ледовит океан, което ще доведе до промени в климата в региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.