1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В агроминистерството липсват актуални данни за годните за напояване площи

В агроминистерството липсват актуални данни за годните за напояване площи

Снимка:

Одит на Сметната палата е установил неефективно изразходване на публични средства за напоителните системи

Одит на Сметната палата е установил неефективно изразходване на публични средства и липса на финансова информация за напоителните системи, съобщава "Капитал daily".

Проверката е обхванала дейността на три министерства – на земеделието, на околната среда и на вътрешните работи и е за степента на адаптиране на подопечните им сектори към климатичните промени. Тя обхваща периода от 2006 до края на 2010 г.

Само преди няколко месеца Сметната палата откри, че в активите на агроминистерството липсват цели язовири, а базата данни за тях е изтрита в компютърната система на институцията. Последва скандал с липсващата диплома и отстраняването на директора на държавното дружество "Напоителни системи", което стопанисва хидромелиоративния фонд - Георги Харизанов.

Напояването е най-съществената дейност за адаптиране на земеделието към повишаването на температурите и намаляването на валежите, но точно там не са постигнати резултати, се посочва в одита.

Промените на собствеността върху земеделските земи и забавянето на реформата в сектора са довели до неефективното изразходване на публични средства за поддържане и възстановяване на напоителната инфраструктура.

Докладът на Сметната палата отбелязва още, че в агроминистерството липсват актуални данни за годните за напояване площи, няма и информация за стойността на съоръженията и системите, както и за размера на извършените публични разходи за тяхното изграждане, експлоатация, възстановяване, ремонт, реконструкция и модернизация. 

Чувствителните към климатичните промени сектори на икономиката, като земеделие и води, не само не са подготвени за измененията в климата, но не са извършени оценки за уязвимостта им, не е разработена и задължителната според ЕС национална стратегия за адаптацията им към затоплянето на климата, пише още в одита.

Ревизорите са установили, че въпреки че България е поела редица международни ангажименти за предприемане на мерки за адаптиране на икономиката към изменението на климата до 2012 г., това не е направено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.