1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Благоевград министър Нона Караджова подписа договор за инфраструктурата за питейни и отпадъчни води

В Благоевград министър Нона Караджова подписа договор за инфраструктурата за питейни и отпадъчни води

Снимка:

Стойността на проекта е над 7 млн. лв.

Минисътърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за реконструкция на градската пречиствателна станция за отпадъчни води и изграждане на канализация и водопровод по бул. «Пейо Яворов» в града. Стойността на проекта е над 7 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма «Околна среда 2007 - 2013».

С реконструкция на ПСОВ – Благоевград ще бъдат решени едни от сериозните проблеми  на града. При изпълнението на проекта предстои изграждане на съоръжения за третично пречистване с цел отстраняване на азота и фосфора в нормативно определените граници. Ще бъдат изградени и съвременни съоръжения за стабилизиране на утайките, които  се получават в процеса на пречистване, за да бъде избегнато неконтролируемото отделяне на миризми. С новоизградените около 6 км водопроводни и канализационни съоръжения ще се намалят загубите на питейна вода и ще се повиши делът на населението, включено към канализационната система на общината.

От пускането на пречиствателната станция за отпадъчни води на гр. Ботевград през 2009 г. станцията няма третично пречистване. Поради тази причина изграждането на съоръжения за елиминирането  на азота и фосфора е приоритетно.

В Югозападния район на страната договорените средства в сектор "Води" са в размер на 454 млн. лв., което е 20,6% от общата сума на договорените средства в сектора /2,2 млрд. лв./. Изплатените средства в сектор "Води" са в размер на 62 млн. лв., което е 27% от общата сума на изплатените средства в сектора /349 млн. лв./.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.