1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Деня на детето се излюпи египетско лешоядче в гнездото с камерата за онлайн наблюдение на живо

В Деня на детето се излюпи египетско лешоядче в гнездото с камерата за онлайн наблюдение на живо

БДЗП приканва всеки да прати свои предложения за име на малкото лешоядче до 15 юни 2016 г.

На 1 първи юни семейството египетски лешояди от гнездото с поставената от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) камера за онлайн наблюдение на живо, отново се сдобиха с поколение. Всеки може да наблюдава как расте малкото и нежната грижа от страна на родителите на сайта на проекта LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“: www.Life Neophron.eu.

Специализираната камера за онлайн наблюдение на диво гнездо на египетски лешояди се монтира от екипа на проекта за пета поредна година и е единствената в света, като предоставя ценна информация за поведението на този световно застрашен вид и за хранителите му навици, необходима за дейностите по неговото опазване. През тези пет години винаги първото лешоядче се е излюпвало в началото на юни.

Малкото е един от последните представители на вида в България. Египетските лешояди са най-бързо изчезващите хищни птици в Европа като популацията им на Балканите за последните 30 години е намаляла с над 80%. Основни причини за това са използването на отрови, на пестициди и родентициди в селското стопанство, токовите удари, загубата на местообитания, незаконният острел и ограбване на гнезда.

БДЗП приканва всеки да прати свои предложения за име на малкото лешоядче на iordanka.goranova@bspb.org  ;  до 15 юни 2016 г. Името на малкото ще бъде обявено след допитване до последователите на БДЗП във фейсбук от 15 до 20-ти юни, като победителят ще получи книжка „Птици в градината“ и значка на египетски лешояд.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.