1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В интернет се предлагат за продан защитени животни

В интернет се предлагат за продан защитени животни

Многобройните сайтове, които търгуват с птици, лесно могат да нагазят закона

В интернет редовно се предлагат за продан защитени животни. Това призна шефът на Дружеството за защита на птиците Петър Янков. Преди десетина дни служители на Столичната инспекция по опазване на околната среда и водите  спипаха предприемчив ловчанлия, решил да изтъргува в мрежата маймунка от вида „Зелена морска котка”. За рядкото животно той поискал 2800 лв.

Двамата инспектори се представили за семейство, което търси маймунка за дъщеря си. С пазарлък дори успяхме да смъкнем цената до 2300 лв., разказва Жанета Атанасова от инспекцията. Тъкмо тя изиграла ролята на любящата майка. След намесата на криминалната полиция на търговеца е съставен акт, който предвижда глоба от 2000 до 3000 лв.а животинката е приютена в спасителен център, пише monitor.bg.

Преди няколко месеца при подобен сигнал, докато инспекторите тропали на вратата, търговецът успял да пусне на свобода друга маймунка. Тя така и не била намерена, признава Жанета Атанасова. Законът за защита на животните не допуска внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на полумаймуни и маймуни от разред примати и на диви котки с изключение на зоологически градини и спасителни центрове. Но въпреки това търговията с тях върви. От 430 вида птици, които живеят у нас, 410 са защитени, твърди Петър Янков. Затова многобройните сайтове, които търгуват с птици, лесно могат да нагазят закона. Според орнитолога последната мода е да се ловува и съответно търгува със защитените дребни соколи. Освен птици в мрежата се продават и всички такъми, необходими за този вид лов. Той обаче е забранен най-малко от два закона.

Много чести са нарушенията и с екзотични и редки папагалчета. В началото на годината бяха спасени над 100 дребни пойни птички от защитените видове като щиглец, скатия, конопарче и др. Пойните птички често се изнасят в Италия, защото там били смятани за деликатес, твърди Янков.

Само преди дни полицията в Бургас спипа и англичанин, който колекционира яйца на редки птици, защитени от законите. Той живее в крайморския град, но се похвалил с колекцията си в интернет. Кралското дружество за защита на птиците във Великобритания незабавно реагирало. Подобно престъпление е регистрирано за първи път у нас, признават от Българското дружество за защита на птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.