В Източните Родопи се роди първото тарпанче за 2013-та

Кончето се чувства добре и вече може да бъде видяно да препуска по зелените склонове край с. Сбор

С идването на пролетта в Източните Родопи дойде и добрата вест – роди се първото тарпанче за 2013 г. Това е най-новото попълнение на стадото диви коне тарпани, които от  2011 година живеят в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско.

Кончето се чувства добре и вече може да бъде видяно да препуска по зелените склонове край с. Сбор, разказва координаторът по дива природа в „Новото тракийско злато“ (НТЗ) Христо Христов. Експертите по проекта обмислят да дадат на кончето името Катя по първата буква на майка му Кава. Традиция е новородените кончета да получават име, което започва с първата буква на майчиното им име. Очаква се през идните седмици да се родят и още тарпанчета.

Стадо тарпани бяха докарани през септември 2011 г. от Холандия в района на с. Сбор. Те вече  са напълно адаптирани към местната природа. През миналата година се родиха четири кончета. Първите две бяха кръстени на официална церемония през април по време на първите по рода си Дни на тарпана 2012, организирани от „Новото тракийско злато“. Едното конче загина тази зима при вълча атака над тарпанското стадо. Новороденото компенсира загубата.

Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Възстановяването на тарпаните - диви коне, живели преди столетия в Европа, е една от най-успешните дейности на проекта „Новото тракийско злато“.

Прочетете тук за работата на НТЗ по възстановяването на тарпаните в Източните Родопи...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.