1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Китай заработи борса за емисии

В Китай заработи борса за емисии

Първата борса за търговия с въглеродни емисии започна работа в Китай. Към днешна дата страната изхвърля в атмосферата повече въглероден диоксид, отколкото всички останали развити държави, взети заедно. 
 
Системата за търговия с вредни емисии в Китай се подготвяше от няколко години. Заработилата сега борса ще създаде най-големия пазар за емисии в света и трябва да помогне за тяхното намаляване.
Правителството в Пекин си е поставило за цел най-късно до 2030 да достигне максимума на емисиите, а три десетилетия по-късно да направи Народната република климатично неутрална. Изчисленията на международни експерти показват, че през 2019 година Китай е имал дял от 27% от световните емисии от въглероден диоксид, далеч пред Съединените щати, които са на второ място с 11 на сто. На третата позиция е Индия. 
Първоначално на китайската борса ще участват над 2000 предприятия от енергийния сектор, а през следващите три до пет години ще се включат и компании от петролната, химическата и строителната индустрия, както и стоманодобива и авиацията.
 
На базата на някои пилотни проекти експерти изчисляват цената от 6 до 8 долара, в Европейския съюз е 60, 57 долара е в британската система.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.